Gysels
Wanneer mag ik mijn buitenschrijnwerk behandelen? 🏑

Het is begrijpelijk dat je graag je buitenschrijnwerk, zoals ramen en deuren, een frisse uitstraling wilt geven en wilt beschermen tegen de elementen. Echter, als het gaat om het behandelen van buitenschrijnwerk, is timing van het grootste belang. Het is verleidelijk om dit te doen zodra de temperaturen wat beginnen te stijgen, maar er zijn belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden voordat je aan de slag gaat.

Het belang van de juiste timing πŸ•°οΈ

Het behandelen van buitenschrijnwerk is een investering in de toekomst van je huis. Je wilt ervoor zorgen dat de afwerking duurzaam is en dat het hout goed beschermd wordt tegen vocht, UV-straling en temperatuurschommelingen. Daarom is de timing van cruciaal belang voor een succesvolle behandeling.

Winter en vroege lente: Geen goede keuze ❄️

Een veelvoorkomende fout is om buitenschrijnwerk te behandelen tijdens de winter of het vroege voorjaar, wanneer de temperaturen nog laag zijn en de luchtvochtigheid hoog kan zijn. Hier is waarom dit geen goede keuze is:

  1. Hoog Vochtgehalte: Tijdens de wintermaanden en het vroege voorjaar kan hout doordrenkt zijn met vocht. Lage temperaturen en vochtige omstandigheden kunnen leiden tot een slechte hechting van verf of beits. Als het hout vochtig is, zal de afwerking niet goed doordringen en kan deze snel loslaten.
  2. Lange Droogtijd: Koude temperaturen verlengen de droogtijd van verf of beits aanzienlijk. Dit betekent dat je buitenschrijnwerk gedurende lange tijd onbeschermd blijft, wat schade kan veroorzaken door blootstelling aan de elementen.
  3. Minder Effectieve Bescherming: In koudere en vochtige omstandigheden zal de afwerking minder effectief zijn in het bieden van bescherming tegen vocht, UV-straling en andere schadelijke invloeden.

Het ideale seizoen: Lente en zomer 🌷🌞

De beste tijd om je buitenschrijnwerk te behandelen is in de lente en de zomer. Hier is waarom:

  1. Warmere Temperaturen: In de lente en de zomer zijn de temperaturen hoger, wat zorgt voor een betere hechting en snellere droging van de afwerking.
  2. Lagere Luchtvochtigheid: Over het algemeen is de luchtvochtigheid lager in deze seizoenen, wat helpt om vochtproblemen te voorkomen.
  3. Optimale Bescherming: Door je buitenschrijnwerk in deze periode te behandelen, zorg je voor optimale bescherming gedurende het hele jaar.

Laat het over aan de Professionals

Het behandelen van buitenschrijnwerk is geen eenvoudige taak, en als het niet op de juiste manier wordt gedaan, kan het leiden tot kostbare problemen. Daarom raden we aan om deze taak over te laten aan professionals. Wanneer u als doe-het-zelver dit klusje zelf wenst te klaren, spring dan zeker een binnen in één van onze Gysels filialen! Ons winkel personeel staat met hun deskundig advies klaar om jou door jouw project te begeleiden, samen bespreken jullie de nodige producten (Matthys Fassitek Aqua Opaque dekkende beits, Matthys Fassitek Transparante Beits. Sigma Woodprotect 2in1 Classic Transparante Beits, Sigma Woodprotect Solid dekkende beits, …  ) en kiezen ze voor de juiste kleur dat bij jouw project past!

Kortom, wacht met het behandelen van je buitenschrijnwerk tot de lente en zomer voor de beste resultaten. Dit zorgt ervoor dat je investering duurzaam en effectief is, waardoor je huis er jarenlang prachtig uit zal zien.

Neem contact met ons op voor professioneel advies en vakmanschap bij het behandelen van je buitenschrijnwerk. πŸ“žπŸ’Ό