Gysels
De ideale omstandigheden om buiten te schilderen - Gysels schildertip

Wanneer mag je buiten schilderen? De kwaliteit van je schilderwerk hangt sterk af van enkele externe factoren zoals luchtvochtigheid, temperatuur, wind...

* De juiste temperatuur

De ideale temperatuur is tussen de 15 en 25°C. Een te hoge temperatuur leidt tot een versnelde droogtijd, daardoor krijg je sneller strepen en luchtbelletjes. Onder de 10° drogen de meeste verven niet meer goed. Hou ook rekening met de temperaturen na het schilderwerk. In maart en april kan het 's nachts nog vriezen. 

* Vochtigheid 

Bij regenweer schilder je best niet. De luchtvochtigheid is dan te hoog waardoor de verf onvoldoende zal drogen. 

* Felle zon

Vermijd schilderen in de zon. Daardoor gaat de verf zeer snel drogen en zal je streepvorming en je eindresultaat hebben. Schilderen voor de zon kan in principe, maar houdt ook een risico in. Zeker bij donkere kleuren kan er blaasvorming ontstaan doordat de coating te warm krijgt bij de droging. Daardoor gaan belletjes of blaasjes ontstaan, waardoor je extra werk hebt om dit te herstellen.
Ideaal is om na de zon te schilderen.

* Wind

Wind kan de droging van de verf versnelle, maar vooral oplettten dat er geen vuiligheid, blaadjes of ander stof in je natte verffilm terecht komt.